Tuta absoluta este o specie de molie din familia Gelechiidae, cunoscuta sub denumirea de “molia miniera a frunzelor de tomate”. Este o insecta originara din America de Sud si a patruns in Europa in anul 2006, fiind semnalata pentru prima data in Spania. In Romania a fost observata in anul 2009, in Satu Mare. Este un daunator periculos pentru culturile de tomate, producand pagube de pana la 100%.
Descriere. Prezinta 4 stadii de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult.
Ouale pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor, sunt de culoare crem si au dimensiunea de 0,35 mm.
Larvele recent eclozate sunt de culoare alba, urmand ca odata cu maturizarea, acestea sa capete o culoare verzuie sau roz deschis, cu capul negru. Acestea trec prin 4 stadii larvare pana la stadiul de pupa.
Pupele au culoare verzuie la inceput, dupa care devin maronii spre sfarsitul stadiului. Cand impuparea are loc in sol sau pe organele aeriene ale plantei, pupa este inconjurata de un cocon tesut de larvele mature. Acest cocon lipseste daca impuparea are loc in galeriile sapate.
Adultii sunt molii de culoare maronie, ce au o lungime de 6-7 mm si o anvergura a aripilor de 10 mm. Prezinta doua antene filiforme si formatiuni solzoase argintii sau gri, iar pe aripile anterioare se observa puncte negre. Femelele sunt mai voluminoase decat masculii.
Biologie. Adultii au activitate nocturna, ziua ramanand ascunsi. Desi au o viata relativ scurta, de 10-15 zile, femelele depun pana la 260 de oua si asigura astfel cresterea rapida a populatiei. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, iar larvele eclozeaza dupa 5-7 zile. In urma hranirii larvelor, apar galerii in frunze, tulpini, chiar si in fructe, acestea producand pagube insemnate. Dupa parcurgerea celor 4 stadii larvare (20 zile) si hranirea intensa, acestea produc un cocon din materialul ingurgitat, care le va proteja in perioada de impupare. Stadiul de pupa are o durata de 10-11 zile la femele si 11-13 zile la masculi. In conditii optime de vreme, se pot dezvolta pana la 10-12 generatii pe an.