“Stabilirea măsurilor și mijloacelor de prevenire și combatere integrată a dăunătorului Tuta absoluta, molia minieră la culturile de tomate în spații protejate «
Masă rotundă cu participarea producătorilor de tomate din bazinul legumicol Cilieni (10 iunie 2022 ) Pe data de 10 iunie 2022 Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni a organizat o masă rotundă în vederea diseminării rezultatelor de cercetare obținute în cadrul proiectului ADER 7.3.15/27.09.2019. Manifestarea s-a desfășurat în localitatea Cilieni,  județul Olt, la fermierul Gheorghe Crețu,   într-un solar de 0,06 ha. La eveniment au participat cercetători de la SCDCPN Dăbuleni, membri din echipa de lucru a proiectului ADER 7.3.15, reprezentanți din partea ICDPP București (coordonatorul proiectului) și numeroși cultivatori de tomate din localitatea Cilieni. Cu aceasta ocazie:
  • Au fost prezentate, sub formă de poster, rezultatele obținute în cei 3 ani de cercetare.
  • Toți participanții la eveniment au primit un pliant informativ cu date despre biologia dăunătorului Tuta absoluta, monitorizarea prezenței acestuia în spațiile cultivate cu tomate, metodele de combatere chimică și biologică, dar și proceduri de control a gazdelor secundare și a samulastrei de solanaceae din zonele de cultură a tomatelor.
  • S-a vorbit despre bio-ecologia dăunătorului si au fost discutate o serie de măsuri preventive si curative, dintre care: necesitatea respectării rotației culturilor, dotarea spațiilor protejate cu plase antiinsecte, aplicarea măsurilor de igienă culturală și nu în ultimul rând, modul în care fermierii aleg (și aplică) diversele soluții de combatere.
  • Cele mai importante discuții au fost insă cele care vizau metode de combatere chimică a dăunătorului Tuta absoluta, fenomenul de rezistență a dăunătorului la produsele utilizate fiind remarcat de toți cultivatorii prezenți.
Concluzia generală a fost că producătorii de tomate au nevoie nu doar de soluții eficiente pentru controlul dăunătorilor dar și de sprijin din partea specialiștilor pentru o aplicare eficientă.
Masa rotundă Tuta absoluta (molia tomatelor) un dăunător periculos pentru culturile de tomate din spații protejate”, din data de 28.07.2022, organizată la ICDLF VIDRA La evenimentul organizat de P1 ICDLF VIDRA au participat cultivatori de legume în spații protejate din bazinul legumicol  Vidra (localitatile Vidra, Dobreni, Colibași și Vărăști), reprezentanți zonali ai firmelor AMIA International, HOLLAND FARMING – București, cercetători de la Institutul „HORTING”, de la ICDPP – București, si de la ICDLF Vidra (foto atasate). Cu aceasta ocazie au fost prezentate și discutate:
  • Aspecte referitoare la bio-ecologia daunatorului Tuta absoluta,
  • principalele rezultate ale proiectului ADER 7.3.15, în ce priveste monitorizarea dăunătorului Tuta absoluta și importanța acestei activitati pentru stabilirea momentului optim pentru aplicarea tratamentelor,
  • măsuri și mijloace de prevenire a atacului dăunătorului la culturile de tomate în spațiile protejate (și zona adiacentă), precum și importanța respectării acestora;
  • soluții biologice și chimice de combatere propuse pentru limitarea pagubelor produse de dăunătorul Tuta absoluta.
De menționat este faptul  că reprezentanții zonali ai diferitelor firme au un rol foarte important în transmiterea informațiilor dobândite la cultivatorii de legume din spații protejate, aceștia fiind foarte interesați de rezultatele proiectului, și și-au manifestat dorința de a participa activ la efortul echipelor de cercetare. Concluzia unanimă a fost că doar prin integrarea măsurilor și mijloacelor de prevenire și combatere prezentate, se poate asigura o combatere eficientă a dăunătorului Tuta absoluta.

Rezultate finale – fisa specie invaziva